Leren en verbeteren met de proeftuinen Wijkkliniek
Achtergrond
In 2018 zijn Amsterdam UMC, Cordaan en Zilveren Kruis de Wijkkliniek gestart. In de Wijkkliniek krijgen (kwetsbare) ouderen integrale, herstelgerichte en acuut medisch specialistische zorg. Niet in het ziekenhuis, maar in een VVT-setting. De resultaten in Amsterdam zijn veelbelovend en inmiddels zijn er proeftuinen Wijkkliniek actief. Met financiële ondersteuning vanuit het ministerie van VWS, ontwikkelen zij het concept door binnen het Leernetwerk Acute Ouderenzorg. In mei 2024 zijn 6 proeftuinen Wijkkliniek begonnen met het traject ‘leren en verbeteren’.
Doelstellingen
Het ‘leren en verbeteren’ traject helpt de proeftuinen om gezamenlijk het volledige concept Wijkkliniek te implementeren en (door) te ontwikkelen.
Methode
De onderzoekers ondersteunen de proeftuinen bij het verzamelen van de data, deze te vertalen in verbeterdoelen en opnieuw te monitoren. Op basis van een nulmeting op zes onderdelen (doelgroep, kerncomponenten, skill-mix, KPI’s, patiëntervaringen en incidentmeldingen) formuleert elke proeftuin ontwikkeldoelen. Zij gaan hiermee aan de slag met behulp van de methodiek ‘leren en verbeteren’. Het traject wordt in januari 2025 afgesloten met een gezamenlijke bespreking van geleerde lessen, op basis waarvan het concept Wijkliniek waar nodig wordt bijgesteld. Er wordt samengewerkt met een groot consortium bestaande uit meerdere zorgorganisaties verspreid over het land, onderzoekers, zorgverzekeraars, NZa, Zorginstituut en branche- en beroepsverenigingen. Zij participeren in het leernetwerk Wijkkliniek dat onderdeel is van het Leernetwerk Acute Ouderenzorg.
Toolkit
De wijkkliniek is een nieuw zorgconcept voor ouderen (met een kwetsbare gezondheid) die normaal gesproken in het ziekenhuis worden opgenomen vanwege acute medische problemen. Op deze website vindt u uitgebreide informatie over hoe De Wijkkliniek werkt, voor wie De Wijkkliniek is bedoeld, welke zorgprofessionals er betrokken zijn, hoe het zorgproces eruit ziet, hoe de financiering werkt en nog meer. Klik hier voor meer informatie.
Fase
Het ‘leren en verbeteren’ traject loopt. Begin 2025 zullen de resultaten en geleerde lessen worden gepubliceerd.
Publicaties
Volgen.
Onderzoekers en projectgroep
Junior en Phd-onderzoekers:
Laurien Kanis, Amsterdam UMC
Gercora Hoitinga, Amsterdam UMC
Eline Kroeze, Amsterdam UMC
Assistant lector, associate professor en projectleider:
Dr. Anneke van Vught, HAN University of Applied Sciences
Dr. Janet MacNeil Vroomen, Amsterdam UMC
Dr. Susanne Smorenburg, Amsterdam UMC
Hoofdonderzoeker:
Prof. Dr. Bianca Buurman, Amsterdam UMC
Contact: s.m.smorenburg@amsterdamumc.nl
Geactualiseerd op 15 mei 2024